(z)Ręczna tarta
Moja (z)ręczna tarta to chyba najbardziej popularne (z)ręczne dzieło 🙂 Dostaje od Was zarówno sporo próśb o przepis jak i pochwał za walory estetyczne. Komplementy za walory kulinarne też się zdarzały 😉 Dlatego postanowiłam zrobić post dedykowany tylko (z)ręcznej tarcie i przepisowi dla niej.
Wygląda to następująco…
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- kostka masła
Składniki na krem:
- mała śmietana 30%
- serek maskarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Zaczynamy od wyłożenia składników na stolnice (w moim przypadku silikonową, bardzo polecam… szybko się ją myje i nie zajmuje miejsca)
Następnie zagniatamy ciasto, formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1h.
Mój patent po wyjęciu ciasta z lodówki. Przekładam je papierem do pieczenia i rozwałkowuję. Dzięki temu ciasto nie klei mi się do wałka i łatwo jest je później przenieść na blaszkę (moja ma 26 cm).
Gdy ciasto już uformuję nakłuwam je widelcem…
przykrywam folią i przysypuję fasolą (po to aby ciasto nie wstało podczas pieczenia).
Następnie wkładam do piekarnika na 15 minut.
Po 15 minutach zdejmuję folię z fasolą i piekę jeszcze 10 minut.
Po 10 minutach ciasto do tarty jest upieczone i musi ostygnąć.
W tym czasie przygotowuję krem.
Najpierw ubijam śmietanę na puszystą pianę a później stopniowo (!) dodaję mascarpone a na końcu cukier puder.
Gotowy krem przekładam na cisto…
i ozdabiam owocami 🙂 Poniżej kilka moich pomysłów.
Do tego koniecznie kawka i można się delektować smakiem (z)ręcznej tarty.
You must be logged in to post a comment.